Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (2024)

Rijbewijshulp.nl > Bijzondere (goede) verrichting > Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen uitvoeren

De één maakt zich er druk over, de ander doet ze met twee vingers in de neus. De bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren, vak parkeren of de hellingproef kunnen onderdeel zijn op je rijexamen of tussentijdse toets.

Maar welke bijzondere verrichtingen zijn er eigenlijk? Welke, en hoeveel, krijg je er op je rijexamen of tussentijdse toets? En zijn bijzondere verrichtingen iets om je zorgen over te maken?

Deze vragen zal ik allemaal voor je beantwoorden. Hieronder zie je welke onderwerpen voorbij gaan komen:

  • Welke bijzondere verrichtingen zijn er?
  • Recht achteruit rijden
  • Bocht achteruit rijden
  • Hellingproef
  • Keren door 3x steken
  • Keren door middel van een halve draai
  • Fileparkeren vooruit
  • Fileparkeren achteruit
  • Vooruit in een vak parkeren
  • Achteruit in een vak parkeren
  • Wat is belangrijk bij bijzondere verrichtingen?

Welke bijzondere verrichtingen zijn er?

Laten we eens kijken welke bijzondere verrichtingen je kunt gaan uitvoeren. In totaal zijn het negen, namelijk:

1. Recht achteruit rijden

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (1)

Klinkt niet al te moeilijk en eigenlijk is dat ook zo. De bedoeling is dat je ongeveer 20 meter in een zo’n recht mogelijke lijn achteruit weet te rijden. Hier lees je meer over recht achteruit rijden.

2. Bocht achteruit rijden

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (2)

Een bocht achteruit rijden wordt vaak als een lastige bijzondere verrichting ervaren. De bedoeling is dat je een bocht achteruit rijdt (duh), maar dan wel op zo’n manier dat je op je eigen weghelft blijft. Dat betekent dat je goed je snelheid, instuurmoment en hoeveelheid van sturen goed moet doen. Hier lees je meer over een bocht achteruit rijden.

3. Hellingproef

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (3)

De beruchte hellingproef! De bedoeling is dat je rustig de helling weet op te ‘kruipen’ met de auto. Belangrijk is dat de auto dus niet achteruit rolt of in één keer naar voren schiet. Een goede controle met de koppeling is hier dus een must. Hier lees je meer over de hellingproef.

4. Keren door 3x steken

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (4)

Hier is het de bedoeling dat je de auto, in een straat, weet te keren door 3x te steken. Een goede voertuigbeheersing is hierbij de sleutel tot succes. Het is een combinatie van snel sturen en de auto langzaam laten rollen. En een goede plek uitkiezen natuurlijk. Hier lees je meer over keren door 3x steken.

5. Keren door middel van een halve draai

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (5)

Bij auto omkeren door een halve draai (of U-bocht net hoe je het noemen wilt) is ruimte belangrijk. De bedoeling is namelijk dat je de auto in één keer weet om te keren op de weg. Hier lees je meer over keren door middel van een halve draai.

6. Fileparkeren vooruit

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (6)

Een bijzondere verrichting die opvallend weinig wordt gevraagd tijdens een rijexamen of tussentijdse toets. De bedoeling is dat je de auto tussen twee andere auto’s weet in te parkeren, door vooruit te rijden. Hierbij moet je goed opletten dat er genoeg ruimte is en je de stoep niet oprijdt. Hier lees je meer over vooruit fileparkeren.

7. Fileparkeren achteruit

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (7)

Misschien wel de lastigste bijzondere verrichting. Geen wonder dat de kans groot is dat je deze moet doen op je rijexamen of tussentijdse toets. Hierbij moet je de auto tussen twee andere auto’s parkeren door achteruit te rijden. Naast een goede voertuigbeheersing is timing ook erg belangrijk! Hier lees je meer over fileparkeren achteruit.

8. Vooruit in een vak parkeren

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (8)

De bedoeling is hierbij dat je de auto precies in een parkeervak weet te zetten door vooruit te rijden. De handigheid hierbij is dat je precies het punt weet wanneer je moet insturen. Hier lees je meer over vooruit in een vak parkeren.

9. Achteruit in een vak parkeren

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (9)

De bedoeling hierbij is precies hetzelfde als vooruit in een vak parkeren, maar hierbij moet je dus achteruit rijden. Hier geldt ook dat je goed moet weten wanneer je in moet sturen en waar je naartoe moet gaan kijken. Hier lees je meer over achteruit in een vak parkeren.

Wat is belangrijk bij bijzondere verrichtingen?

Eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn. Het allerbelangrijkste bij het uitvoeren van je bijzondere verrichtingen is veiligheid. Bij bijzondere verrichtingen moet je al het overige verkeer voor laten gaan. Het kijken en juist reageren op wat je ziet zijn de dus de belangrijkste zaken.

Het is natuurlijk prachtig als je de auto strak in een parkeervak kunt zetten, maar het gaat er vooral om dat je er niemand bij aanrijdt.

Maak je niet druk!

Als je dat in je achterhoofd houdt, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Maak je dus niet te druk over de bijzondere verrichtingen. Het is niet erg als je bijvoorbeeld niet helemaal goed in een vak staat. Het is ook niet erg als je de auto in 4x keert in een straat.

Wordt niet te voorzichtig

Veiligheid is het belangrijkste, maar dat betekent niet dat je alles te voorzichtig gaat uitvoeren. Vertrouw op wat je ziet en vertrouw op je eigen kunnen. Zorg dat je je bijzondere verrichting zo vlot mogelijk uitvoert. Het moet natuurlijk ook geen eeuwigheid gaan duren. Want juist daarmee creëer je onveilige situaties.

Ik hoop dat ik je weer op weg heb kunnen helpen.

Heb je nog vragen/opmerkingen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Bonustip:

Ben je op zoek naar een website waar je de beste theorie oefenexamens kunt doen?

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen (2024)

FAQs

Welke bijzondere verrichtingen zijn er? Deze moet je kunnen? ›

De 6 bijzondere verrichtingen zijn: Recht achteruitrijden, bochtje achteruitrijden, omkeren door middel van steken, omkeren door middel van een halve draai, hellingproef en fileparkeren.

Wat zijn de 10 bijzondere verrichtingen? ›

De 6 bijzondere verrichtingen zijn: Recht achteruitrijden, bochtje achteruitrijden, omkeren door middel van steken, omkeren door middel van een halve draai, hellingproef en fileparkeren.

Hoeveel bijzondere verrichtingen moet je goed hebben? ›

Wanneer je examen doet moet je twee bijzondere verrichtingen laten zien. Je mag zelf de plaats kiezen waar je deze uitvoert. Nieuw sinds maart 2019 is dat de stopopdracht is verdwenen. In plaats daarvan is er nu de nieuwe bijzondere verrichting 'recht achteruitrijden' bijgekomen.

Wat zijn de moeilijkste bijzondere verrichtingen? ›

Fileparkeren met de auto is een van de moeilijkste bijzondere verrichtingen. Onze ANWB rijinstructeur geeft tips en legt in stappen uit hoe je achteruit kan fileparkeren.

Kun je zakken op speciale verrichtingen? ›

Bijzondere verrichtingen

Parkeren, keren, de hellingproef: tijdens je rijexamen moet je twee bijzondere verrichtingen uitvoeren. Maak je hierbij een foutje, dan zak je in de meeste gevallen. Omdat de bijzondere verrichtingen toch wel een vak apart zijn, is dit vaak een reden om te zakken.

Wat zijn de 8 manoeuvres? ›

Bijzondere manoeuvres – gegarandeerd bij afrijden
  • Stopopdracht.
  • Recht achteruitrijden.
  • In bocht achteruitrijden.
  • Halve draai.
  • Keren door steken.
  • Fileparkeren – vooruit en achteruit.
  • Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak.
  • Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen.
Jul 13, 2019

Hoe krijg je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen? ›

Vrijstelling? Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen.

Wat zijn de 7 bijzondere verrichtingen auto? ›

Er zijn 7 bijzondere verrichtingen:
  • Achteruit rijden in een rechte lijn.
  • Achteruit rijden van een bocht.
  • Parkeren in een haaks of schuin vak.
  • Fileparkeren.
  • Omkeren door te steken.
  • Omkeren door een halve draai.
  • De hellingproef.

Hoe moet je 3 keer steken? ›

Keren op de rijbaan d.m.v. 3 x steken

Rijd met slippende koppeling vooruit en stuur volledig in naar links. Bij het denkbeeldig raken van de stoeprand met de rechter koplamp, stuur 2 slagen terug naar rechts zodat de wielen in de rechtstand staan. Raak met de voorwiel(en) zachtjes de stoeprand.

Welke 6 manoeuvres zijn er voor rijexamen? ›

Groep 1
  • loodrecht ten opzichte van de weg achterwaarts parkeren.
  • evenwijdig rechts parkeren tussen twee voertuigen.
  • evenwijdig links parkeren tussen twee voertuigen.
Nov 29, 2022

Wat zijn grote fouten op rijexamen? ›

Veelgemaakte fouten op een praktisch rijexamen
  • Je kijkgedrag is niet goed. ...
  • Je hebt moeite met manoeuvres. ...
  • Je houdt te weinig afstand. ...
  • Je rijdt te traag of te snel. ...
  • Je haalt niet correct in. ...
  • Je rijdt in de verboden richting in. ...
  • Je verleent geen voorrang aan overstekende voetgangers. ...
  • Je kan niet rijden met een GPS.
Sep 24, 2018

Welke fouten mag je niet maken rijexamen? ›

Tot de eliminerende fouten behoren het rijden met te hoge snelheid, het negeren van verkeerslichten en het niet stoppen voor een stopbord. Als de kandidaat een eliminatiefout begaat, wordt hij of zij automatisch aangehouden en moet hij of zij het praktijkexamen opnieuw afleggen.

Welke is de moeilijkste speciale kracht? ›

Legergroene baretten - "Special Forces"

Opvallend is dat de Groene Baretten een van de zwaarste initiële trainingen in het hele leger hebben (met het risico de woede van SEALs en Marine Recon op zich te wekken). Hun eerste test duurt maar liefst 24 dagen, en dat is alleen maar om te zien of je de Green Beret-kwalificatiecursus kunt bijwonen.

Wie heeft voorrang bij bijzondere verrichtingen? ›

De bestuurder die de bijzondere manoeuvre uitvoert dient alle overige verkeersdeelnemers voorrang te verlenen. De persoon die de uitrit uitrijdt of de de automobilist die op de weg keert dient dus al het andere verkeer voor te laten gaan alvorens de bijzondere manoeuvre uit te voeren.

Hoe kan ik het beste achteruit inparkeren? ›

Hoe moet je achteruit inparkeren?
  1. Kies je parkeervak uit.
  2. Rij vervolgens minstens 2 volledige parkeervakken verder.
  3. Geef richting aan en kijk goed om je heen.
  4. Rij rustig achteruit.
  5. Begin met insturen als de derde lijn vanaf jouw parkeervak ter hoogte van je buitenspiegel zit.
Feb 15, 2024

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6335

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.